Nieuws

Implementatie X2tv bij alle parken van Molecaten

Geupload: 21-07-2023

Bij Molecaten campings en vakantieparken kun je genieten op de beste vakantieplekjes in Nederland. Met 18 parken op de mooiste locaties door heel Nederland is Molecaten sterk vertegenwoordigd in de Nederlandse vakantiebranche.

Of je nu kampeert op eigen gelegenheid of verblijft in één van de verhuuraccommodaties op de parken van Molecaten, je bent altijd van alle gemakken voorzien. Alle accommodaties zijn onder andere voorzien van TV met uitgebreid zenderaanbod. Molecaten was zoekende naar een manier om alle parken, ongeacht hun infrastructuur en de diverse aanbieders van de verbindingen, van hetzelfde televisieaanbod te voorzien. Inmiddels worden op 14 parken van Molecaten de accommodaties voorzien van een uniforme KPN Multicast TV stream (zTV Classic) via het connectiviteitsnetwerk van X2com welke op de parken door integrator Hertzinger verder worden gedistribueerd.

De betrokken partijen

Molecaten vakantieparken is een echt familiebedrijf en dat voel je. De hele familie is onderdeel van het bedrijf. Op de vakantieparken van Molecaten kun je zowel kamperen op eigen gelegenheid als overnachten in één van de verhuuraccommodaties. Alle accommodaties zijn voorzien van internet, tv en wifi. Molecaten streeft ernaar om ICT systemen en technieken zoveel mogelijk zelf te beheren. Uniformiteit in de systemen, platformen en ICT diensten is dan ook van het grootste belang voor de 6 ICT medewerkers om alle systemen goed te kunnen beheren. Alle parken draaien op vrijwel dezelfde besturingssystemen en servers. Zo draait het reserveringssysteem op locatie, heeft Molecaten een eigen telefooncentrale en zijn bijvoorbeeld ook de servers voor de slagbomen ondergebracht op één van de parken.

Hertzinger is een innovatief internet en TV bedrijf met specialisatie in Hospitality oplossingen. Hertzinger loopt voorop als het gaat om innovatie en kennis waarbij drie kernwaardes hoog in het vaandel staan: kwaliteit, innovatie en service. Sinds drie jaar is Hertzinger de partner van Molecaten als het gaat om Installatie, implementatie en beheer van TV oplossingen op de parken van Molecaten. X2com is aanbieder van zakelijke internet en telefonie, zowel vast als mobiel. Daarnaast biedt X2com een zakelijke digitale tv dienst aan.

X2com is een netwerk onafhankelijke aanbieder en kan via elke aanbieder van infrastructuur haar diensten leveren.

KPN Media Services is een gespecialiseerde business unit van KPN Wholesale die zich toespitst op Zakelijke TV oplossingen. Hierbij valt te denken aan klein zakelijke oplossingen in de vorm van zTV interactief, alsook grotere Multicast en Unicast oplossingen voor de zakelijke markt.

De samenwerking tussen X2com en Molecaten vakantieparken gaat al veel verder terug, ten tijde van de aanleg van connectiviteit. Acht jaar geleden was Molecaten op zoek naar een leverancier voor internet op haar parken. Ook hier werd weer gekeken naar een uniforme oplossing voor alle parken, echter kon geen van de partijen waar mee werd gesproken op dat moment op alle parken connectiviteit leveren. Via hun lokale ICT partner kwam Molecaten in contact met X2com. Sinds die tijd maakt Molecaten tot volle tevredenheid gebruik van connectiviteitsoplossingen van X2com, met name op basis van Radio en Glasvezel technieken. De wens van Molecaten om één uniforme oplossing voor connectiviteit en één aanspreekpunt te hebben werd hiermee ingevuld.

Uitdaging

Waar Molecaten de afgelopen jaren veel van haar systemen en oplossingen over alle parken heeft weten te standaardiseren, was de TV oplossing op de parken steeds verschillend. Afhankelijk van de best beschikbare aanbieder met de meest gunstige tarieven werden de contracten met de aanbieder gesloten. Dit betekende voor Molecaten een wildgroei aan contracten, verschillende aanspreekpunten op het moment dat er verstoringen waren en per park een steeds verschillend aanbod van de diensten. Vanuit de wens voor standaardisatie van platformen en systemen, werd de vraag aan KPN, X2com en Hertzinger gesteld. In eerste instantie individueel, later in combinatie met elkaar.

Onderzoek van de partijen zelfstandig, leverde op dat de benodigde connectiviteitsoplossing niet overal te leveren was, de dienstverlening nog geen onderdeel was van het aanbod, of de kennis met betrekking tot de techniek die nodig is op locatie voor signaaldistributie niet aanwezig was. Om die redenen heeft Molecaten aangestuurd op een samenwerking tussen de betrokken partijen. Door de samenwerking op te zoeken en samen de oplossing te ontwerpen, werd de gewenste standaardisatie mogelijk voor Molecaten.

De oplossing 

X2com en Hertzinger konden er in samenspraak met KPN Media Services voor zorgen dat het Multicast zTV signaal welke op één locatie door X2com wordt ontvangen, gedistribueerd kon worden over allerlei verschillende infrastructuren via een gesloten netwerk. Of er nu gebruik wordt gemaakt van glasvezel of radio, van KPN zelf of andere netwerkaanbieders, de Multicast stream kan door de opzet van de oplossing overal worden aangeboden. Op dat moment komt de specialisatie van Hertzinger om de hoek kijken. Ongeacht de infrastructuur op het park is Hertzinger in staat om het aangeboden Multicast signaal voor elk kijkpunt op het park beschikbaar te maken. Dit was het unieke van de oplossing die KPN, X2com en Hertzinger gezamenlijk aan konden bieden aan Molecaten: de mogelijkheid om één uniform pakket aan tv-diensten beschikbaar te maken op elk kijkpunt van elk vakantiepark van Molecaten.

In totaal zijn 14 parken ingericht. Via een gesloten verbinding van X2com wordt de Multicast TV-stream afgeleverd op deze parken. Vanaf dat punt zorgt Hertzinger voor een headend waarop het signaal binnenkomt en omgezet wordt naar de techniek die past bij de infrastructuur op het park en bijvoorbeeld de elektronische programmagids ook beschikbaar maakt op de tv toestellen waar de gasten van Molecaten gebruik van maken.

De samenwerking tussen de diverse partijen is goed verlopen, ondanks dat de complexiteit en noviteit zorgde voor de nodige uitdagingen. Ook voor X2com was de Multicast-dienst nieuw en deze grootschalige implementatie had heel wat voeten in de aarde. Waar netwerkstructuren en connectiviteit orde van de dag zijn voor X2com, begaf X2com zich met Multicast op nieuw terrein. Hoe ga je om met de technische kant van Multicast en de distributie hiervan, een geweldige nieuwe uitdaging voor X2com.

Door een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen, waarbij de netwerken van X2com, de kennis en kunde op IP-tv en Multicast van zowel KPN als Hertzinger en de specialistische kennis over het distribueren van deze signalen op de parken zelf van Hertzinger konden worden toegepast, is de implementatie goed verlopen en is het resultaat volledig naar wens. Of zoals Molecaten vakantieparken zegt: de dienst loopt nu als een trein. Geen omkijken naar, deze oplossing werkt altijd. Molecaten kan deze dienst dan ook aan iedereen aanbevelen die op zoek is naar een Multicast systeem.

Met X2tv zTV Classic (zoals X2com de dienst heeft aangeduid) heeft Molecaten vakantieparken een oplossing voor de toekomst; televisie via internet en een ruim aanbod aan zenders. Alle zenders zijn beschikbaar. Dit zorgt voor de flexibiliteit, stabiliteit en standaardisatie waar Molecaten naar op zoek was.

Waar Molecaten voorheen met een legio aan partijen te maken had met betrekking tot TV, zijn er nu nog slechts 2 partijen die direct in contact met Molecaten staan: Hertzinger en X2com. Samen zorgen zij ervoor dat Molecaten de komende jaren nog tot volle tevredenheid gebruik kan maken van deze unieke oplossing.

Waarom partner worden?

Breed dienstenpakket

En altijd persoonlijke ondersteuning

Fullservice of Wholesale? jij kiest!

Kies het partnermodel dat bij jou past.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Alvast bedankt voor je bericht! Laat zo specifiek mogelijk weten waar je meer informatie over wilt, dan kunnen we je het beste van dienst zijn.
Contact opnemen